Proiectul Erasmus HERA
Remarkable Wor(l)ds – European Day of Languages 2023
În cadrul proiectului județean Artistic Views of Languages, ajuns la ediția a X-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeş, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia și Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan”, Alba Iulia, elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” au celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2023 printr-o serie de activităţi agreabile și antrenate ȋn perioada 20-29 septembrie.
Elevii de gimnaziu au realizat afișe decorative cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) incluzând elemente specifice acestora (animale, plante, mâncăruri, celebrități etc.), precum și expresii uzuale în limba țărilor alese, și au povestit despre experiențele lor lingvistice.
Elevii de liceu au ales cuvinte/ expresii cu o anumită semnificație în limbile cărora le aparțin, le-au explicat și au realizat o imagine reprezentativă pentru acel înțeles, explicând alegerea făcută. La orele de franceză elevii au prezentat postere despre importanța învățării limbilor străine și oportunitățile pe care le oferă această experiență.
Pentru români, data de 26 septembrie ne amintește de Neagoe Basarab și rolul pe care l-a avut prin învățămintele lăsate. De aceea, elevii clasei a XII-a B (arte și arhitectură) au analizat câteva dintre învățăturile domnitorului Țării Românești (1512-1521), le-au tradus în câteva limbi (engleză, franceză, italiană, turcă etc.), au derulat scurte dezbateri pro și contra ideilor domnitorului și au realizat hărți mentale cuprinzând cuvinte în diferite limbi pornind de la tematica citatului primit de fiecare grupă.
S-au realizat Broșuri EDL 2023 și Expoziții EDL 2023 cu lucrările elevilor.
S-au acordat diplome pentru modul creativ în care s-a îmbinat cuvântul și imaginea în redarea semnificației Zilei Europene a Limbilor 2023.
Felicitări și mulțumiri tuturor participanților!
prof. Nicoleta Apostol
DEBUTUL UNUI NOU PROIECT ERASMUS+ LA LICEUL DE ARTE ,,REGINA MARIA” DIN ALBA IULIA
În perioada 19-22 octombrie, 2022 a avut loc la Milano, în Italia, prima reuniune transnațională din cadrul proiectului Erasmus+, HERA (Humanity European Road Acces), tip KA220-SCH, parteneriate de schimb școlar.
Proiectul HERA se va implementa la Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, în perioada 01 septembrie 2022- 31 august 2024 și beneficiază, alături de tarile implicate în proiect (Franța- țara coordonatoare, Italia, Polonia și România-țări partenere), de un grant de 120 000 EURO din fonduri ale Uniunii Europene.
Prin acest proiect se dorește ca elevii implicați în proiect să-și îmbunătățească abilitățile de învățare (gândire creativă, gândire critică, colaborare, comunicare), alfabetizare digitală (informație, media și TIC), abilități de viață (inițiativă, flexibilitate, adaptare, productivitate, leadership), să identifice oportunitățile din domeniile lor de studiu prin îmbunătățirea abilităților legate de muncă și de adaptare la cerințele unei lumi în schimbare continuă.
La prima reuniune internațională de lucru din cadrul proiectului au participat câte doi reprezentanți ai echipelor de proiect din fiecare țară parteneră. Cei doi profesori reprezentanți ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” au fost prof. Diana Vasiu și prof. Monica Incze.
Pe agenda întâlnirii de lucru s-au aflat următoarele puncte: stabilirea și analizarea activităților pentru atingerea obiectivelor, rezultatelor așteptate, stabilirea unor modalități practice privind începerea și implementarea proiectului (crearea paginii proiectului pe portalul european eTwinning, alegerea logo-ului proiectului, prezentarea școlilor pe Twinspace), termenele limită pentru toate activitățile planificate în proiect, sarcinile și responsabilitățile pe care le are fiecare școală la nivelul parteneriatului, stabilirea planului de lucru al proiectului, calendarul activităților transnaționale de învățare, predare și formare cu elevii pe toată durata proiectului.
Toate școlile partenere vor măsura beneficii în urma participării la acest proiect. În primul rând, se va crea o rețea de colaborare între școlile partenere prin schimbul de experiență și practici similare în educarea practică și creativă a elevilor, se vor îmbunătăți abordările pedagogice în materie de predare și pregătire, în vederea obținerii unor rezultate mai bune pentru reducerea decalajului dintre școală și realitatea vieții sociale.
Incredible Wor(l)ds – European Day of Languages 2022
În cadrul proiectului județean Artistic Views of Languages, ajuns la ediția a IX-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş, elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” au celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2022 printr-o serie de activităţi antrenante și pline de culoare ȋn perioada 26-30 septembrie.
Elevii de gimnaziu au realizat postere cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) incluzând elemente specifice acestora, precum și expresii uzuale în limba țărilor alese, și-au testat atenția și rapiditatea prin participarea la concursuri tematice, au povestit despre experiența lor lingvistică.
Elevii de liceu au ales cuvinte cu o anumită semnificație în limbile cărora le aparțin, le-au explicat și au adăugat o imagine reprezentativă pentru acel înțeles, explicând alegerea făcută. Elevii au dezbătut pe marginea experiențelor de învățare a limbilor străine.
S-au realizat Broșuri EDL 2022 și Expoziții EDL 2022 cu lucrările elevilor.
A fost acordat un Premiu special elevei Soos Lujza, din clasa a XI-a B, de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, pentru modul creativ în care a îmbinat cuvântul și imaginea în redarea semnificației Zilei Europene a Limbilor 2022.
Felicitări și mulțumiri tuturor participanților!
prof. Nicoleta Apostol
Proiecte, Oameni, Feedback 2021/2022
A mai trecut un an …un an cu noi descoperiri, cu oameni minunați, cu întâlniri remarcabile, cu lecții noi și vechi, cu entuziasm și voie bună, cu sarea și piperul nelipsite din interacțiunile celor implicați în educație – elevi, profesori, părinți.
Vă invităm să parcurgeți alături de noi drumul umblat prin intermediul activităților extracurriculare derulate în anul școlar 2021-2022 la școala noastră. Vă oferim o pauză de la truda zilnică pentru a ne bucura de clipele pe care am avut șansa de a le împărtăși unii altora în anul care a trecut.
Prima interacțiune plină de muzicalitatea limbilor și de culorile imaginate s-a datorat proiectului judeţean interdisciplinar Artistic Views of Languages – ediţia a VIII-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş, în cadrul căruia elevii de la cele trei şcoli au sărbătorit împreună Ziua Europeană a Limbilor.
Proiectul judeţean Regina Maria – arta vieţii şi viaţa artei – ediţia a III-a – continuând colaborarea cu Liceul Tehnologic Sebeş, a scos la lumină noi perspective asupra gândurilor Reginei Maria a României oferind elevilor împrejurarea potrivită întâlnirii cu valorile trecutului.
Ne-am exprimat recunoștința pentru oamenii din jur și pentru clipele petrecute împreună în cadrul proiectului Joy and gratitude – ediţia a IV-a și astfel ne-am apropiat de sărbătoarea nașterii pruncului Iisus încercând să răspândim bucurie celorlalți prin colinde, povești de iarnă și tradiții românești – toate reunite în cadrul proiectului Christmas Wonders – ediţia a VII-a.
Am revenit din vacanța de iarnă cu gândul la Eminescu și la Caragiale. Astfel că am trecut de la poezia eminesciană la viziunea caragialiană de care ne bucurăm în fiecare an alături de colaboratori din tot mai multe școli. Proiectul judeţean Timeless Moments with I.L. Caragiale – ediţia a XIV-a, derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, ne-a adus împreună, având mai mulți participanți acum decât în oricare an. Caragiale ne arată drumul de urmat pentru a fi mai buni.
Primăvara ne-a amintit de tradiția mărțișorului și ne-a condus ușor spre dramaturgia shakespeariană – proiectul Shakespeare Revisited – ediţia a VII-a – derulat în parteneriat cu Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia. Elevii de liceu au reflectat și au comentat pe marginea unor replici semnificative din piesa Hamlet, găsind corespondențe cu lumea contemporană. Încheierea anului școlar s-a realizat prin celebrarea zilei copiilor și a schimbării pe care o aduc ei.
Suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat, care și-au luat din timpul lor pentru a ne sprijini, care au lucrat pentru ceilalți, care au adus zâmbete și inspirație și care au ales să crească alături de ceilalți.
Prof. Nicoleta Apostol
Rezultatele celei de a patra ediții a concursului interjudețean de fotografie și Istoria Artei „Re_compus” , organizat de Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Tema din acest an a fost „PORTRET/AUTOPORTRET” și au participat elevi de la licee vocaționale și teoretice din Alba, București, Iași, Oradea
Inițiatorii și organizatorii concursului sunt profesorii : Țibacov Sorina, Dragoman Cosmin și Țibacov Leontin de la Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia.
Felicitari premianților și profesorilor coordonatori și mulțumim pentru participarea la această ediție!
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIU SPECIAL LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA FOTO
MĂRGINEANU OVIDIU CL a IX a Liceul Teoretic „Jean Monnet”București prof coordonator : Bunea Claudia Adriana
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 1 – CATEGORIA LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Stan Catinca Maria |
VII |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
Gimnaziu |
Maiorescu Alexandra |
VII |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
Gimnaziu |
Franiuc Esther |
VII |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
Gimnaziu |
El-Nakoury Daria |
X |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
CL IX-X |
Onișoara Andreea |
IX |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
CL IX-X |
Rolea Maria Vanessa |
IX |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
CL IX-X |
Șerban Raisa |
IX |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
CL IX-X |
Negra Denisa Andreea |
XI |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
Cl XI-XII |
Mincu Elena |
XI |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” |
Bunea Claudia Adriana
|
Cl XI-XII |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 3 -CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA ISTORIA ARTEI
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Marian Ștefan |
IX |
Lic.,,Regina Maria’’Alba |
Dragoman Cosmin |
Cl IX-X |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 1 CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE SECȚIUNEA ISTORIA ARTEI
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Baciu Dragoș |
X |
Lic.,,Regina Maria’’ Alba |
Dragoman Cosmin |
Cl IX-X |
Gherasim Luis |
XII |
Lic.,,Regina Maria,’’ Alba |
Dragoman Cosmin |
CL XI-XII |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 2- CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA ISTORIA ARTEI
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Semprini Romina |
IX |
Lic.,,Regina Maria’’ Alba |
Dragoman Cosmin |
Cl IX-X |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
MENȚIUNE – CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Chitulea Daria |
IX |
Lic. ,,Regina Maria’’ Alba |
Țibacov Sorina |
CL IX-X |
Ursu Tatiana |
X |
Lic. ,,Regina Maria’’ Alba |
Țibacov Sorina |
CL IX-X |
|
|
|
|
|
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 1 – CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
cl |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Țîrlea Florina Georgiana |
XI |
Liceul de Arte Oradea |
Iștoc Anamaria |
Cl XI-XII vocațional |
Țenț Ariana |
XII |
Liceul de Arte Oradea |
Peter Claudia Elena |
Cl XI-XII vocațional |
Oileacu Ștefania |
XII |
Liceul de Arte Oradea |
Peter Claudia Elena |
Cl XI-XII vocațional |
Baki Evelin Dorka |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Bánya Petra |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Barta Krisztina |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Bereczki Barbara |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Bereczk i Kamilla |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Fütrös Dóra |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Kondor Katalin |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Nagy Barbara |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Nagy Csenge Napsugár |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Nagy Márk |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Szabó Ágota |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Tarcsa Viktória |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Harangi Anasztázia |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Kémenes Vivien |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Gulyás Dóra |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
Cl IX-X vocațional |
Marian Ștefan |
IX |
Lic,,,Regina Maria’’Alba |
Țibacov Leontin |
Cl IX-X vocațional |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 2 CATEGORIA LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Bedău Maria Raisa |
VII |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” Bucuresti |
Bunea Claudia Adriana |
Gimnaziu |
Diță Ana Ștefania |
X |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” Bucuresti |
Bunea Claudia Adriana |
CL IX-X |
Pantazi Eduard |
X |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” Bucuresti |
Bunea Claudia Adriana |
CL IX-X |
Văduva Ioana Melania |
X |
Liceul Teoretic „Jean Monnet” Bucuresti |
Bunea Claudia Adriana |
CL IX-X |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 2 – CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF.COORDONATOR |
CATEGORIA |
Blaga Anita |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Naphegyi Boldis Zsófia |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Kovács Melissa |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Mihály Dávid |
X |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Drimbea Iulia |
XII |
Liceul de Arte Oradea |
Peter Claudia Elena |
CL XI-XII |
Varga Angela |
XII |
Liceul de Arte Oradea |
Peter Claudia Elena |
CL XI-XII |
Rezultatele concursului ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021
PREMIUL 3 -CATEGORIA LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA FOTO
ELEV |
CL |
ȘCOALA |
PROF COORDONATOR |
CATEGORIA |
Borbély Alexandra |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Tóth Szivák Vivien |
IX |
Liceul de Arte Oradea |
Biró Anett-Krisztina |
CL IX-X |
Tomuș Andreea |
X |
Lic.,,Regina Maria ,,Alba |
Țibacov Sorina |
CL IX-X |
Lazăr Daria |
XII |
Liceul de Arte Oradea |
Petre Claudia Elena |
CL XI-XII |
Țigăeru Alexandra Gabriela |
XII |
Colegiul Național de Artă ,,Octav Băncilă” Iași |
Grivincă Miea |
CL XI-XII |
Dacă te întrebi cum îi poți ocupa și îmbogăți timpul copilului tău cu ceva util, dar și interesant cât timp stă acasă în această perioadă, află că ai la dispoziție mai multe opțiuni decât credeai.
Liceul de Arte a găzduit la Sala festivă în 20 februarie 2014 spectacolul-concurs „Timeless Moments with I.L.Caragiale” – editia a VI-a (proiect derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba).
Ediţia din acest an a inclus trei secţiuni şi s-a desfăşurat într-o ambianţă muzicală specifică lumii caragialiene, d-na prof. Elena Beşliu fiind responsabilă pentru această delicată îmbinare a gândului cu sunetul:
1) Concurs de interpretare „I.L.Caragiale- Personaje Memorabile” – jucarea pe scena Sălii Festive a liceului a unor fragmente din opera caragialiana (Două loturi, C.F.R., 25 de minute, Amici ) – participă 6 grupe de câte 2-4 elevi. Premiul I a fost câştigat de echipa formată din Stan Adrian şi Haţegan Teodora din clasa a VII-a B care au interpretat un fragment din Două Loturi.
2) “Caragiale’s Charming World” – concurs de întrebări în limba engleză pe marginea momentelor dramatice prezentate. Participă 5 grupe formate din 2-3 elevi din public. Premiul I a fost câştigat de grupa cu număul 3 formată din Dancea Cristina si Puscoiu Andreea ( VI B).
3) “Caragiale: Artistic Insights” – expoziţie de lucrări având ca tematică interpretarea vizuală a unor idei caragialiene. Elevii de la arte plastice şi arhitectură au redat prin desen idei caragialiene despre varietatea personajelor si a lumilor create de acestea.
S-au acordat Diplome de Excelenţă pentru interpretarea de excepţie a personajelor caragialiene elevilor: Dan Moldovan (cl. XII A), Adrian Stan (cl. VII B) si Andreea Cristea (cl. VII B).
Membrii juriului au fost: prof. Livia Dioşan, prof. Nicoleta Apostol si din partea Bibliotecii Judeţene, d-na Felicia Colda, care a oferit diplome tuturor participanţilor.
Activitățile extrașcolare sunt la fel de importante ca lecțiile propriu-zise de la școală. Atunci când mergem cu copiii la grădina botanică, în parc sau la muzeu, cei mici sunt în afara cadrului formal al școlii și deci mai relaxați. În astfel de momente, ei sunt deschiși la tot ce este nou și învață mult mai ușor, din experiențe practice, noțiuni care altfel li s-ar putea părea mai greu de înțeles.
Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor doamnele profesoare Nicoleta Apostol şi Celina Almăşan de la Liceul de Arte împreună cu doamna profesoară Aiva Ozolina de la şcoala Daugavpils 12. Vidusskola din Letonia au organizat activităţi cultural-artistice în colaborare cu membrii echipei proiectului TTE LAVA şi cu doamna prof. Elena Beşliu.