PREMIERE: Gânduri în CaligrameRegina Maria – arta vieții și viața artei – ediția a V-a

Prof. Apostol Nicoleta

            Miercuri, 15 noiembrie 2023, la Sala festivă a Liceului de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia a avut loc premierea lucrărilor participanților la Concursul Gândurile Reginei Maria – CALIGRAME și GRAFICĂ DIGITALĂetapa județeană din cadrul proiectului interjudețean interdisciplinar Regina Maria – arta vieții și viața artei, derulat de Liceul de Arte ”Regina Maria” în parteneriat cu Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia, Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, Alba Iulia, Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeş și Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, Alba Iulia, ediția a V-a.

Mulțumită gândului dnei prof. Greculeac Camelia de a realiza caligrame pornind de la gândurile Reginei Maria, am reușit și anul acesta să împărtășim unii altora, dar și comunității, perspective artistice asupra darurilor sufletești pe care le primim atunci când dăruim altora și asupra bucuriei trăite alături de cei din jur prin sprijinul și afecțiunea oferite cu generozitate și inimă deschisă.

             Participanții ediției a V-a au fost din 5 județe: Vâlcea, Gorj, Dolj, Cluj și Alba, la concurs fiind înscrise în jur de 250 de lucrări de la gimnaziu și liceu.

Premiul I, nivel gimnazial, Gândurile Reginei Maria – Caligrame:

Mitran Casiana Cătălina (V), Școala Gimnazială ”Decebal”, Craiova, jud. Dolj

Indreș Natalia Ioana (VI), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Sturzu Carina (VII), Școala Gimnazială Zătreni, jud. Vâlcea

Goța Ariana (VII), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Premiul I, nivel liceal, Gândurile Reginei Maria – Caligrame:

Ciama Isabela, Pașca Petra (IX), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Dioșan Ana (IX), Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia

Ariciu Ioana, Todea Roberto (X), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Lazăr Maria (XI), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Ciucă Sonia (XII), Colegiul Național ”Lucian Blaga”, Sebeș

Daisa Maria (XII), Colegiul Ortodox ”Mitropolitul Nicolae Colan”, Cluj-Napoca

Chitulea Daria, Semprini Romina (XII), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Premiul I, nivel liceal, Gândurile Reginei Maria – Grafică digitală:

Costea Alessia (XI), Liceul de Arte ”Regina Maria”, Alba Iulia

Mulțumim tuturor participanților, conducerii școlii și cadrelor didactice care ne-au sprijinit în derularea activităților proiectului.

 


LICEUL DE ARTE ”REGINA MARIA”, ALBA IULIA organizează concursul interjudețean – GÂNDURILE REGINEI MARIA A ROMÂNIEIClick pentru detalii


Regina Maria – arta vieții și viața artei – ediția a V-a

Proiectul interjudețean interdisciplinar Regina Maria – arta vieții și viața artei – ediția a V-a,

inițiat de Liceul de Arte ”Regina Maria” se derulează în parteneriat cu:

 • Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia
 • Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, Alba Iulia
 • Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeş
 • Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”, Alba Iulia

În luna octombrie elevii participă la lecții de documentare, la prezentări/dezbateri pornind

de la ideile exprimate de Regina Maria și la concursul intitulat Gândurile Reginei Maria,

având două secțiuni: Caligrame și Grafică digitală.

Lucrările acestei ediții au ca tematică următoarele gânduri ale Reginei Maria:

I have also learnt the truth that it is more blessed to give than to receive.” (gimnaziu)

What use my riches, my success, my talent, my joy, unless I share it with another or others?

What use my day unless I have made someone happy, helped someone, given someone pleasure, be it to man, child or beast?” (liceu)

Le mulțumim tuturor pentru susținere și implicare și abia așteptăm să ne bucurăm de creativitatea interpretărilor pe care le vor oferi gândurilor Reginei Maria.

Prof. Nicoleta Apostol


 

Proiectul Erasmus HERA

    

Remarkable Wor(l)ds European Day of Languages 2023

           În cadrul proiectului județean Artistic Views of Languages, ajuns la ediția a X-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Alba Iulia, Liceul Tehnologic Sebeş, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia și Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan”, Alba Iulia, elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” au celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2023 printr-o serie de activităţi agreabile și antrenate ȋn perioada 20-29 septembrie.

Elevii de gimnaziu au realizat afișe decorative cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) incluzând elemente specifice acestora (animale, plante, mâncăruri, celebrități etc.), precum și expresii uzuale în limba țărilor alese, și au povestit despre experiențele lor lingvistice.

Elevii de liceu au ales cuvinte/ expresii cu o anumită semnificație în limbile cărora le aparțin, le-au explicat și au realizat o imagine reprezentativă pentru acel înțeles, explicând alegerea făcută. La orele de franceză elevii au prezentat postere despre importanța învățării limbilor străine și oportunitățile pe care le oferă această experiență.

Pentru români, data de 26 septembrie ne amintește de Neagoe Basarab și rolul pe care l-a avut prin învățămintele lăsate. De aceea, elevii clasei a XII-a B (arte și arhitectură) au analizat câteva dintre învățăturile domnitorului Țării Românești (1512-1521), le-au tradus în câteva limbi (engleză, franceză, italiană, turcă etc.), au derulat scurte dezbateri pro și contra ideilor domnitorului și au realizat hărți mentale cuprinzând cuvinte în diferite limbi pornind de la tematica citatului primit de fiecare grupă.

S-au realizat Broșuri EDL 2023 și Expoziții EDL 2023 cu lucrările elevilor.

S-au acordat diplome pentru modul creativ în care s-a îmbinat cuvântul și imaginea în redarea semnificației Zilei Europene a Limbilor 2023.

Felicitări și mulțumiri tuturor participanților!

prof. Nicoleta Apostol

             


DEBUTUL UNUI NOU PROIECT ERASMUS+ LA LICEUL DE ARTE ,,REGINA MARIA” DIN ALBA IULIA

 

             În perioada 19-22 octombrie, 2022 a avut loc la Milano, în Italia, prima reuniune transnațională din cadrul proiectului Erasmus+, HERA (Humanity European Road Acces), tip KA220-SCH, parteneriate de schimb școlar.

             Proiectul HERA se va implementa la Liceul de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, în perioada 01 septembrie 2022- 31 august 2024 și beneficiază, alături de tarile implicate în proiect (Franța- țara coordonatoare, Italia, Polonia și România-țări partenere), de un grant de 120 000 EURO  din fonduri ale Uniunii Europene.

             Prin acest proiect se dorește ca elevii implicați în proiect să-și îmbunătățească abilitățile de învățare (gândire creativă, gândire critică, colaborare, comunicare), alfabetizare digitală (informație, media și TIC), abilități de viață (inițiativă, flexibilitate, adaptare, productivitate, leadership), să identifice oportunitățile din domeniile lor de studiu prin îmbunătățirea abilităților legate de muncă și de adaptare la cerințele unei lumi în schimbare  continuă.

             La prima reuniune internațională de lucru din cadrul proiectului au participat câte doi reprezentanți ai echipelor de proiect din fiecare țară parteneră. Cei doi profesori reprezentanți ai Liceului de Arte ,,Regina Maria” au fost prof. Diana Vasiu și prof. Monica Incze.

             Pe agenda întâlnirii de lucru s-au aflat următoarele puncte: stabilirea și analizarea activităților  pentru atingerea obiectivelor, rezultatelor așteptate, stabilirea unor modalități practice privind începerea și implementarea proiectului (crearea paginii proiectului pe portalul european eTwinning, alegerea logo-ului proiectului, prezentarea școlilor pe Twinspace), termenele limită pentru toate activitățile planificate în proiect, sarcinile și responsabilitățile pe care le are fiecare școală la nivelul parteneriatului, stabilirea planului de lucru al proiectului, calendarul activităților transnaționale de învățare, predare și formare cu elevii pe toată durata proiectului.

            Toate școlile partenere vor măsura beneficii în urma participării la acest proiect. În primul rând, se va crea o rețea de colaborare între școlile partenere prin schimbul de experiență și practici similare în educarea practică și creativă a elevilor, se vor îmbunătăți abordările pedagogice în materie de predare și pregătire, în vederea obținerii unor rezultate mai bune pentru reducerea decalajului dintre școală și realitatea vieții sociale.

Proiect Erasmus+ HERMES

2019-2022 

Incredible Wor(l)ds European Day of Languages 2022

          În cadrul proiectului județean Artistic Views of Languages, ajuns la ediția a IX-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş, elevii Liceului de Arte ”Regina Maria” au celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2022 printr-o serie de activităţi antrenante și pline de culoare ȋn perioada 26-30 septembrie.

          Elevii de gimnaziu au realizat postere cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) incluzând elemente specifice acestora, precum și expresii uzuale în limba țărilor alese, și-au testat atenția și rapiditatea prin participarea la concursuri tematice, au povestit despre experiența lor lingvistică.

          Elevii de liceu au ales cuvinte cu o anumită semnificație în limbile cărora le aparțin, le-au explicat și au adăugat o imagine reprezentativă pentru acel înțeles, explicând alegerea făcută. Elevii au dezbătut pe marginea experiențelor de învățare a limbilor străine.

         S-au realizat Broșuri EDL 2022 și Expoziții EDL 2022 cu lucrările elevilor.

         A fost acordat un Premiu special elevei Soos Lujza, din clasa a XI-a B, de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, pentru modul creativ în care a îmbinat cuvântul și imaginea în redarea semnificației Zilei Europene a Limbilor 2022.

Felicitări și mulțumiri tuturor participanților!

prof. Nicoleta Apostol

                                                                                                                Proiecte, Oameni, Feedback 2021/2022

            A mai trecut un an …un an cu noi descoperiri, cu oameni minunați, cu întâlniri remarcabile, cu lecții noi și vechi, cu entuziasm și voie bună, cu sarea și piperul nelipsite din interacțiunile celor implicați în educație – elevi, profesori, părinți.

            Vă invităm să parcurgeți alături de noi drumul umblat prin intermediul activităților extracurriculare derulate în anul școlar 2021-2022 la școala noastră. Vă oferim o pauză de la truda zilnică pentru a ne bucura de clipele pe care am avut șansa de a le împărtăși unii altora în anul care a trecut.

            Prima interacțiune plină de muzicalitatea limbilor și de culorile imaginate s-a datorat proiectului judeţean interdisciplinar Artistic Views of Languages – ediţia a VIII-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş, în cadrul căruia elevii de la cele trei şcoli au sărbătorit împreună Ziua Europeană a Limbilor.

            Proiectul judeţean Regina Maria – arta vieţii şi viaţa artei – ediţia a III-a – continuând colaborarea cu Liceul Tehnologic Sebeş, a scos la lumină noi perspective asupra gândurilor Reginei Maria a României oferind elevilor împrejurarea potrivită întâlnirii cu valorile trecutului.

            Ne-am exprimat recunoștința pentru oamenii din jur și pentru clipele petrecute împreună în cadrul proiectului Joy and gratitude ediţia a IV-a și astfel ne-am apropiat de sărbătoarea nașterii pruncului Iisus încercând să răspândim bucurie celorlalți prin colinde, povești de iarnă și tradiții românești – toate reunite în cadrul proiectului Christmas Wonders – ediţia a VII-a.

            Am revenit din vacanța de iarnă cu gândul la Eminescu și la Caragiale. Astfel că am trecut de la poezia eminesciană la viziunea caragialiană de care ne bucurăm în fiecare an alături de colaboratori din tot mai multe școli. Proiectul judeţean Timeless Moments with I.L. Caragiale – ediţia a XIV-a, derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, ne-a adus împreună, având mai mulți participanți acum decât în oricare an. Caragiale ne arată drumul de urmat pentru a fi mai buni.

            Primăvara ne-a amintit de tradiția mărțișorului și ne-a condus ușor spre dramaturgia shakespeariană – proiectul Shakespeare Revisited  – ediţia a VII-a – derulat în parteneriat cu Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia. Elevii de liceu au reflectat și au comentat pe marginea unor replici semnificative din piesa Hamlet, găsind corespondențe cu lumea contemporană. Încheierea anului școlar s-a realizat prin celebrarea zilei copiilor și a schimbării pe care o aduc ei.

            Suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat, care și-au luat din timpul lor pentru a ne sprijini, care au lucrat pentru ceilalți, care au adus zâmbete și inspirație și care au ales să crească alături de ceilalți.

            Prof. Nicoleta Apostol

Rezultatele celei de a patra ediții a concursului interjudețean de fotografie și Istoria Artei „Re_compus” , organizat de Liceul de Arte  „Regina Maria” Alba Iulia în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Tema din acest an a fost „PORTRET/AUTOPORTRET” și au participat elevi de la licee vocaționale și teoretice din Alba, București, Iași, Oradea

Inițiatorii și organizatorii concursului sunt profesorii : Țibacov Sorina, Dragoman Cosmin și Țibacov Leontin de la Liceul de Arte  ,,Regina Maria” Alba Iulia.

Felicitari premianților și profesorilor coordonatori și mulțumim pentru participarea la această ediție!


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIU  SPECIAL  LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA  FOTO

 MĂRGINEANU OVIDIU  CL a IX a  Liceul Teoretic „Jean Monnet”București  prof coordonator : Bunea Claudia Adriana


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 1 – CATEGORIA  LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA FOTO

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Stan  Catinca Maria

VII

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

Gimnaziu

Maiorescu Alexandra

VII

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

Gimnaziu

Franiuc Esther

VII

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

Gimnaziu

El-Nakoury Daria

X

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

CL IX-X

Onișoara Andreea

IX

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

CL IX-X

Rolea Maria Vanessa

 

IX

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

CL IX-X

Șerban Raisa

IX

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

CL IX-X

Negra Denisa Andreea

XI

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

Cl XI-XII

Mincu Elena

XI

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bunea Claudia Adriana

 

Cl XI-XII


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 3  -CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA  ISTORIA ARTEI

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Marian Ștefan

IX

Lic.,,Regina Maria’’Alba

Dragoman Cosmin

Cl IX-X


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL  1  CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE   SECȚIUNEA  ISTORIA   ARTEI

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Baciu Dragoș

X

Lic.,,Regina Maria’’ Alba

Dragoman Cosmin

Cl IX-X

Gherasim Luis

XII

Lic.,,Regina Maria,’’ Alba

Dragoman Cosmin

CL XI-XII


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 2-  CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA  ISTORIA ARTEI

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Semprini Romina

IX

Lic.,,Regina Maria’’ Alba

Dragoman Cosmin

Cl IX-X


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

MENȚIUNE  – CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA  FOTO

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Chitulea Daria

IX

Lic. ,,Regina Maria’’ Alba

Țibacov Sorina

CL IX-X

Ursu Tatiana

X

Lic. ,,Regina Maria’’ Alba

Țibacov Sorina

CL IX-X

 

 

 

 

 


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 1 – CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA  FOTO

ELEV

cl

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

 CATEGORIA

Țîrlea  Florina Georgiana

XI

Liceul de Arte Oradea

Iștoc Anamaria

Cl XI-XII vocațional

Țenț Ariana

XII

Liceul de Arte Oradea

Peter Claudia Elena

Cl XI-XII vocațional

Oileacu Ștefania

XII

Liceul de Arte Oradea

Peter Claudia Elena

Cl XI-XII vocațional

Baki  Evelin Dorka

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Bánya  Petra

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Barta  Krisztina

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Bereczki  Barbara

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Bereczk i Kamilla

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Fütrös  Dóra

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Kondor Katalin

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Nagy  Barbara

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Nagy  Csenge Napsugár

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Nagy  Márk

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Szabó Ágota

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Tarcsa Viktória

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Harangi Anasztázia

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Kémenes Vivien

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Gulyás  Dóra

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

Cl IX-X vocațional

Marian Ștefan

IX

Lic,,,Regina Maria’’Alba

Țibacov Leontin

Cl IX-X vocațional


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL  2  CATEGORIA  LICEE TEORETICE, SECȚIUNEA  FOTO

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Bedău Maria Raisa

VII

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bucuresti

Bunea Claudia Adriana

Gimnaziu

Diță Ana Ștefania

X

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bucuresti

Bunea Claudia Adriana

CL IX-X

Pantazi Eduard

X

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bucuresti

Bunea Claudia Adriana

CL IX-X

Văduva Ioana Melania

X

Liceul Teoretic „Jean Monnet”

Bucuresti

Bunea Claudia Adriana

CL IX-X


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 2 – CATEGORIA  LICEE  VOCAȚIONALE,  SECȚIUNEA  FOTO

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF.COORDONATOR

CATEGORIA

Blaga Anita

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Naphegyi Boldis Zsófia

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Kovács  Melissa

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Mihály Dávid

X

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Drimbea Iulia

XII

Liceul de Arte Oradea

Peter Claudia Elena

CL XI-XII

Varga  Angela

XII

Liceul de Arte Oradea

Peter Claudia Elena

CL XI-XII


Rezultatele concursului  ,,Re_compus’’ ediția a IV a, 2021

PREMIUL 3  -CATEGORIA  LICEE VOCAȚIONALE, SECȚIUNEA  FOTO

ELEV

CL

ȘCOALA

PROF COORDONATOR

CATEGORIA

Borbély       Alexandra

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Tóth Szivák Vivien

IX

Liceul de Arte Oradea

Biró Anett-Krisztina

CL IX-X

Tomuș Andreea

X

Lic.,,Regina Maria ,,Alba

Țibacov Sorina

CL IX-X

Lazăr Daria

XII

Liceul de Arte Oradea

Petre Claudia Elena

CL XI-XII

Țigăeru Alexandra Gabriela

XII

Colegiul Național de Artă ,,Octav Băncilă” Iași 

Grivincă Miea

CL XI-XII


 
                                                      Proiecte, colaborări, surse de inspiraţie
 
 
               Clipele de răgaz pe care le-am aflat în această vară ne-au îndreptat gândurile spre perioada şcolară
fermecătoare şi plină de neprevăzut pe care am parcurs-o fiecare, cu suişuri şi coborâşuri, cu nedumeriri şi
clarificări, cu întrebări şi răspunsuri, cu un şir de căutări şi încercări de a ne găsi echilibrul şi liniştea
interioară. Privind în urmă (re)descoperim emoţii, idei, gânduri, atitudini care prin delicateţea lor conferă
prezentului noi înţelesuri şi viitorului noi direcţii de lucru şi cercetare. Tocmai de aceea ne-am gândit să
revenim la activităţile extracurriculare desfăşurate în anul şcolar 2019/2020 la Liceul de Arte „Regina
Maria” din Alba Iulia. Această scurtă incursiune pe tărâmul proiectelor educative interdisciplinare
derulate în parteneriat cu alte instituţii, la nivel local, judeţean, internaţional, se doreşte o fereastră
deschisă spre aprecierea şi încurajarea colaborării între participanţi ca mijloc de (re)definire din punct de
vedere personal şi profesional.
            Anul şcolar 2019/2020 a debutat cu proiectul judeţean interdisciplinar Artistic Views of
Languages – ediţia a VI-a, derulat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş”, Alba Iulia şi
Liceul Tehnologic Sebeş, în cadrul căruia elevii de la cele trei şcoli au sărbătorit împreună Ziua
Europeană a Limbilor bucurându-se de muzicalitatea cuvintelor în diverse limbi ale Europei şi
împărtăşind gânduri şi perspective asupra învăţării limbilor străine la şcoală şi în afara şcolii.
            Proiectul judeţean Regina Maria – arta vieţii şi viaţa artei – ediţia I a reprezentat continuarea
colaborării cu Liceul Tehnologic Sebeş, iar participanţii au avut ocazia de a explora viaţa şi opera Reginei
Maria a României, de a traduce în limbile engleză şi franceză fragmente din opera Reginei Maria şi de a
interpreta artistic, prin desen, pictură, grafică câteva gânduri ale Reginei Maria. Personalitatea şi opera
Reginei Maria marchează simţirea şi gândirea celor care le cercetează, iar proiectul acesta devine prilejul
întâlnirii cu valorile neamului românesc.
             Un pas important în devenirea noastră ca oameni este capacitatea de a fi recunoscători, cu atât mai
mult pentru tinerii care sunt la început de drum. În acest sens Liceul de Arte „Regina Maria” şi Şcoala
Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia au derulat proiectul Joy and gratitude ediţia a II-a, în cadrul
căruia elevii de la gimnaziu au descoperit împreună oamenii cărora le datorează recunoştinţă şi lucrurile
pentru care aduc mulţumire. Cântecul recunoştinţei creat de fiecare echipă formată din elevi de la ambele
şcoli a îmbinat cuvintele şi sunetele în moduri neaşteptate, exprimând gândurile şi sentimentele
participanţilor cu umorul, voia bună şi sinceritatea specifică vârstei.
             Fiind mulţumitori pentru ceea ce am primit şi primim în fiecare zi, ne-am îndreptat paşii spre
sărbătoarea naşterii pruncului Iisus – prilej de a petrece timp cu familia şi prietenii de nădejde, de a ne
bucura de darul vieţii şi de a valorifica tradiţiile străbune şi colindele care păstrează vie legătura cu
trecutul, înfrumuseţând prezentul şi conferind sens viitorului. Proiectul Christmas Wonders – ediţia a V-
a – derulat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Sebeş, a oferit elevilor ocazia de a împărtăşi unii altora din
desaga Crăciunului. Tot ȋn această perioadă s-a ȋnceput colaborarea cu o şcoală din Polonia ȋn cadrul
proiectului Children’s Views of Winter Treasures la care au participat elevi din clasele primare.
             După o vacanţă de iarnă cu fulgi de nea, colinde şi mâncăruri aburinde atenţia ne-a fost captată de
versurile eminesciene pentru ca mai apoi să poposim în lumea caragialiană plină de farmec şi replici cu
subînţelesuri. Proiectul judeţean Timeless Moments with I.L. Caragiale – ediţia a XII-a, derulat în
parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, ne-a facilitat (re)întâlnirea cu lumea plină de
culoare, nelinişte şi dezorientare, dar şi hazlie şi iscoditoare a personajelor caragialiene. Interpretările
scenice, concursul în limba engleză, traducerile în engleză, franceză, italiană însoţite de reprezentările
vizuale (desen, pictură, grafică, colaj) au bucurat sufletul şi mintea participanţilor prin umorul, fineţea şi
creativitatea abordărilor. Caragiale ne aduce, de fiecare dată, mai aproape de noi înşine, dar şi de ceilalţi
arătându-ne finalităţile trudei noastre.
 • Începutul primăverii a fost marcat de obiceiul frumos al mărţişorului – darul bucuriei împărtăşite
  cu cei dragi şi de celebrarea Zilei Mamei – 8 martie – cea care rabdă şi iubeşte, sprijină şi întăreşte, dă
  aripi copiilor pentru a ajunge acolo unde îi poartă gândurile şi aspiraţiile. Deşi ne-a fost impusă o
  distanţare fizică, gândul la colaborările avute şi amintirile dobândite ne-au fost de folos atunci când
  puterile slăbeau. Am încercat spre final de an şcolar să cercetăm nişte piese de teatru care să ne ofere alte
  perspective asupra lumii şi a oamenilor. Discuţiile pe marginea comportamentului şi viziunii lui Hamlet,
  creionarea unui posibil parteneriat şi valorificarea unor perspective interpretative din diverse domenii de
  cercetare au devenit baza pe care am reconfigurat proiectul Shakespeare Revisited ediţia a V-a. Elevii
  au avut posibilitatea de a reflecta pe marginea unor gânduri exprimate de personajele din piesa Hamlet, iar
  la sugestia dnei prof. Livia Dioşan. profesorii au aprofundat sensurile modului de acţiune/ viziune ale
  personajelor în vederea reliefării dilemelor personajelor shakespeariene în comparaţie cu dilemele omului
  contemporan.
  Acest an şcolar a fost marcat de perioada petrecută împreună, dar şi de perioada desfăşurată
  online, iar activităţile extraşcolare au contribuit, cu certitudine, la modul nostru de a ne raporta la situaţiile
  prin care am trecut deoarece au jucat rolul unui punct de reper (alături de multe altele) în înţelegerea
  valorii educaţiei şi a posibilităţii de a învăţa într-un mediu care încurajează colaborarea şi ascultarea
  reciprocă. Învăţarea unei limbi străine poate fi un mijloc de orientare pe tărâmul devenirii fiecărei
  persoane, iar proiectele derulate au îmbinat literatura, limbile străine, muzica, artele plastice, abilităţile IT,
  îndemânarea practică, talentul etc. înfrumuseţând mediul şi facilitând învăţarea activă prin implicarea în
  activităţi în funcţie de disponibilitatea şi interesele participanţilor.
  Le mulţumim tuturor pentru efortul depus, voioşia şi deschiderea cu care au răspuns propunerilor
  noastre şi pentru exemplul personal, care a fost sursă de inspiraţie pentru implementarea şi dezvoltarea
  acestor proiecte extracurriculare.
   
  Prof. Nicoleta Apostol

   

   

 

Activitati Extracurriculare

Dacă te întrebi cum îi poți ocupa și îmbogăți timpul copilului tău cu ceva util, dar și interesant cât timp stă acasă în această perioadă, află că ai la dispoziție mai multe opțiuni decât credeai.

"Timeless Moments with I.L.Caragiale"-editia a VI-a

ARTISTIC WORD CLOUDS - ziua Europeana a limbilor

Liceul de Arte a găzduit la Sala festivă în 20 februarie 2014 spectacolul-concurs „Timeless Moments with I.L.Caragiale” – editia a VI-a (proiect derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba).

Ediţia din acest an a inclus trei secţiuni şi s-a desfăşurat într-o ambianţă muzicală specifică lumii caragialiene, d-na prof. Elena Beşliu fiind responsabilă pentru această delicată îmbinare a gândului cu sunetul:

1) Concurs de interpretare „I.L.Caragiale- Personaje Memorabile” – jucarea pe scena Sălii Festive a liceului a unor fragmente din opera caragialiana (Două loturi, C.F.R., 25 de minute, Amici ) – participă 6 grupe de câte 2-4 elevi. Premiul I a fost câştigat de echipa formată din Stan Adrian şi Haţegan Teodora din clasa a VII-a B care au interpretat un fragment din Două Loturi.

2) “Caragiale’s Charming World” – concurs de întrebări în limba engleză pe marginea momentelor dramatice prezentate. Participă 5 grupe formate din 2-3 elevi din public. Premiul I a fost câştigat de grupa cu număul 3 formată din Dancea Cristina si Puscoiu Andreea ( VI B).

3) “Caragiale: Artistic Insights” – expoziţie de lucrări având ca tematică interpretarea vizuală a unor idei caragialiene. Elevii de la arte plastice şi arhitectură au redat prin desen idei caragialiene despre varietatea personajelor si a lumilor create de acestea.

Diplome

S-au acordat Diplome de Excelenţă pentru interpretarea de excepţie a personajelor caragialiene elevilor: Dan Moldovan (cl. XII A), Adrian Stan (cl. VII B) si Andreea Cristea (cl. VII B).

Membrii juriului au fost: prof. Livia Dioşan, prof. Nicoleta Apostol si din partea Bibliotecii Judeţene, d-na Felicia Colda, care a oferit diplome tuturor participanţilor.

Organizatori

Prof. Nicoleta Apostol, prof. Florica Adam, prof. Livia Dioşan 

Bibliotecar Felicia Colda.

Colaboratori

prof. Rodica Olteanu, prof. Alice Jurcoveţ, prof. Augusta Coman

prof. Elena Beşliu, prof. Celina Almăşan, prof. Sorina Ţibacov.

Activitățile extrașcolare

Activitățile extrașcolare sunt la fel de importante ca lecțiile propriu-zise de la școală. Atunci când mergem cu copiii la grădina botanică, în parc sau la muzeu, cei mici sunt în afara cadrului formal al școlii și deci mai relaxați. În astfel de momente, ei sunt deschiși la tot ce este nou și învață mult mai ușor, din experiențe practice, noțiuni care altfel li s-ar putea părea mai greu de înțeles.

Povestea Cartilor

“Povestea Cărţilor” este un proiect educativ implementat de Catedra de limbă şi comunicare de la Liceul de Arte în colaborare cu Biblioteca şcolii în perioada septembrie – octombrie 2013 cu scopul de a încuraja colaborarea între elevi pe tărâmul lecturii.

Ziua Europeana a Limbilor

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor doamnele profesoare Nicoleta Apostol şi Celina Almăşan de la Liceul de Arte împreună cu doamna profesoară Aiva Ozolina de la şcoala Daugavpils 12. Vidusskola din Letonia au organizat activităţi cultural-artistice în colaborare cu membrii echipei proiectului TTE LAVA şi cu doamna prof. Elena Beşliu.